Back to Question Center
0

Какви инструменти можете да посъветвате да проследявате продажбите на моите конкуренти от Amazon?

1 answers:

Анализът на конкуренцията е важна част от изследванията, провеждани от всеки успешен продавач на Amazon. Ако също така трябва да проследявате продажбите на Вашите конкуренти от Amazon, тук е кратък работен лист, който да ви помогне с това. Състезанието ви наистина ли е доминиращо? Какво може да се направи по-добре? Вашият продукт ли е толкова добър, колкото и вашата малка обява? Тук са основните неща, за да пазите точното внимание - рецензии, популяризиране и качество на малките обяви. Нека ги видим един по един по-долу.


Отзиви

Това не е мозък, но рецензиите са наистина полезни източници на първоначалното проучване на конкурентите. Не е нужно да казвате, че рецензиите на клиентите на един и същ продукт могат да ви дадат малко внимание относно това, какво може да се подобри или да се избегне обратното. И едно правило е, че първите пет продавачи, предлагащи един и същ продукт, обикновено имат около триста клиенти. Но лъвският дял на дори напълно удовлетворени купувачи обикновено идва без да оставя обратна връзка. И така, какво може да се направи с това? Препоръчвам да използвате безплатния онлайн инструмент Feedback Genius. Тя не само ще ви изпрати известие за всяка отрицателна обратна връзка или преглед на клиентите, за да имате бърза корекция в кратък срок, но ви позволява да имате автоматично изпращане на имейли, което служи като учтиво напомняне, което подсказва, че всеки скорошен купувач пуска коментар или свидетелство.

Промоция

Понякога вашите най-близки конкуренти могат изведнъж да избухнат с огромни продажби и значителна част от текущите поръчки, движени от промоцията, се справиха по правилния начин. И когато осъзнаете, че специалната стратегия на конкурента, или просто умна схема, наистина работи - защо да не проследите усилията на опонента да продаде и рекламира усилията на Амазон да използва най-силните си страни за ваше собствено предимство? Тук е, когато влезе в действие инструментът на Big Tracker. С този полезен инструмент можете не само да проследявате промоциите на Amazon за продажби, цените на отстъпките на вашите пазарни конкуренти, но и да съхранявате почти всички промоционални данни. Планирайте следващия си ход, като вече знаете какви са вашите конкуренти, които правят най-добрия възможен начин за вас, просто да следвате примера.

Качество в каталога

Това е последната основна област, в която се фокусирате да останете извън конкуренцията. И подобряването на качеството на продуктовите обяви с правилното оптимизиране е точно това, което обикновено води до най-добрата експозиция в онлайн търсенето там. Ето как можете да поемете водеща роля - просто проследявайте ключовите думи за продажби на Amazon, използвани от най-продаваните, за да привлечете най-търсените в собствените си заглавия, описания, куршуми и т.н. И аз препоръчвам да опитате инструмент за скандал с джунгла, който ще ви спести часове трудоемки и досадни изследвания. Спирайте ключовите показатели на конкурентите си и получете правилните предложения за ключови думи и ценното вникване в използването на фрази за търсене с дълги опашки, най-умният начин. Можете също да проверите инструмента Merchant Words, който е точно насочен към тенденциите в търсенето в Amazon, с най-високите обеми за търсене и правилните ключови думи, използвани от живите купувачи там.

December 7, 2017
Какви инструменти можете да посъветвате да проследявате продажбите на моите конкуренти от Amazon?
Reply