Back to Question Center
0

Web Scraping обяснено от Semalt Expert

1 answers:

Уеб scraping е просто процес на разработване на програми, роботи или ботове които могат да извличат съдържание, данни и изображения от уеб сайтове. Докато отстраняването на екрана може да копира само пиксели, показвани на екрана, изтриването на уеб обхожда целия HTML код с всички данни, съхранявани в база данни. След това може да се получи реплика на сайта някъде другаде.

Ето защо уеб скрапът се използва в цифровите бизнеси, които изискват събиране на данни. Някои от законните употреби на уеб скрепери са:

1. Изследователите я използват за извличане на данни от социални медии и форуми.

2. Компаниите използват ботове за извличане на цени от уебсайтовете на конкурентите за сравняване на цените.

3. Ботове на търсачките често търсят сайтове за целите на класирането.

Уеб инструментите за скрап са софтуер, приложения и програми, които филтрират бази данни и извличат определени данни. Обаче повечето скрепери са предназначени да правят следното:

  • Извличане на данни от приложни програмни интерфейси
  • Запазване на извлечени данни
  • Структури на HTML страници

Тъй като легитимните, така и злобните ботове имат същата цел, те често са еднакви. Ето няколко начина да се разграничим един от друг.

Легитимните скрепери могат да бъдат идентифицирани с организацията, която ги притежава. Например, ботове на Google показват, че принадлежат на Google в HTTP заглавката си. От друга страна, злонамерени ботове не могат да бъдат свързани с никоя организация.

Законните ботове отговарят на робота на даден сайт..txt файл и не надхвърляйте страниците, на които им е разрешено да изстъргват. Но злонамерени ботове нарушават инструкциите на оператора и остъргват от всяка уеб страница.

Операторите трябва да инвестират много ресурси в сървърите, за да могат да остъргват огромно количество данни и да ги обработват. Ето защо някои от тях често прибягват до използването на ботнет. Те често заразяват географски разпръснати системи със същия злонамерен софтуер и ги контролират от централно място. По този начин те са в състояние да остъргват голямо количество данни на много по-ниска цена.

Отстраняване на цените

От извършител на такъв вид злонамерено остъргване се използва ботнет, от който се използват програми за скрепер, за да се остъргват цените на конкурентите. Тяхната основна цел е да подбият конкурентите си, тъй като по-ниските разходи са най-важните фактори, разглеждани от клиентите. За съжаление, жертвите на отстраняване на цените ще продължат да се сблъскват със загуба на продажби, загуба на клиенти и загуба на приходи, докато извършителите ще продължат да се радват на повече патронаж.

Content Scraping

Съдържанието на scraping е мащабно незаконно извличане на съдържание от друго място. Жертви на този вид кражба обикновено са компании, които разчитат на онлайн продуктови каталози за своя бизнес. Уеб сайтовете, които управляват бизнеса си с цифрово съдържание, също са склонни към изтриване на съдържание. За съжаление тази атака може да бъде опустошителна за тях.

Защита от скрап в мрежата

Изненадващо е, че технологията, използвана от злонамерени извършители на престъпления, е направила много мерки за сигурност неефективни. За да смекчите този феномен, трябва да приемете използването на Imperava Incapsula, за да защитите уебсайта си. Той гарантира, че всички посетители на вашия сайт са легитимни.

Ето как работи Imperva Incapsula

Стартира процеса на проверка с гранулирана проверка на HTML заглавия. Това филтриране определя дали посетител е човек или бот и също така определя дали посетителят е безопасен или злонамерен.

Възможно е да се използва и репутация на ИП. IP данните се събират от жертвите на атаки. Посещенията от който и да е от ИП ще бъдат подложени на по-нататъшен контрол.

Моделът на поведение е друг метод за идентифициране на злонамерени ботове. Те са тези, които се занимават с преобладаващата скорост на заявката и забавни модели на сърфиране. Те често полагат усилия да се докоснат до всяка страница на уебсайт в много кратък период от време. Такъв модел е много подозрителен.

Прогресивните предизвикателства, които включват поддръжка на "бисквитки" и изпълнение на JavaScript, също могат да се използват за филтриране на ботове. Повечето компании прибягват до използването на Captcha за улавяне на ботове, опитващи се да се представят за хора.

December 7, 2017
Web Scraping обяснено от Semalt Expert
Reply